Despre seria Cantec de gheata si foc

Saga Cântec de gheată si foc (nume oficial A Song of Ice and Fire) este un roman epic creata de scriitorul si scenaristul american George R. R. Martin. Martin a început sa scrie pentru serie în 91, cel dintai roman fiind publicat în 96.

Gandita initial ca trilogie, inglobeaza in acest moment patru romane publicate si încă trei aflate în stadiul de proiect. Există si o introducere constituit din trei nuvele, cărora exista posibilitatea să li se mai adauge câteva, precum si o colectie de nuvele avand fragmente din volume. Unul dintre aceste fragmente a primit premiul Hugo.

Colectia a fost tradusă în mai mult de douăzeci de limbi, iar al VI-lea volum a debutat pe colesctia de besteseller-e a publicatiei The New York Times direct pe primul loc. Per total, colectia s-a vândut în mai mult de 3,5 milioane de exemplare în SUA si în mai mult de sapte milioane în restul lumii.

Actiunea din Cântec de gheată si foc are loc într-o lume imaginara, în principal pe continentul numit Westeros, dar si pe un uscat din est, denumit Essos. Majoritatea caracterelor sunt umane, dar, in timp ce saga avansează, sunt introduse si alte rase, cum ar fi recii si nemilosii Ceilalti din nordul extrem si dragonii care arunca flacari din Est, cele doua rase fiind considerate dispărute de către oamenii naratiei.

Colectia urmeaza trei fire narative principale:

1. povestea unui război civil dinastic pentru conducerea Westerosului, dus între diferite familii;

2. amenintarea din ce in ce mai mare a Celorlalti, situati dincolo de giganticul zid de gheată care traseaza frontiera nordică a Westerosului;

3. ambitia lui Daenerys Targaryen – fiica exilată a regelui care fusese ucis în timpul unui alt război civil, cu cincisprezece ani mai înainte – de a se reintoarce în Westeros si de a-si revendica dreptul la coroana.

Pe măsura evolutiei colectiei, cele 3 idei ale povestii se amesteca si devin strans unite unul de celălalt. Saga este prezentata la persoana a treia, prin intermediul perspectivei unora dintre personaje. Până la sfârsitul cartii a patra, sunt saptesprezece personaje din perspectiva cărora sunt narate mai multe fragmente si 8 care au doar un fragment.

Popularitatea crescândă a seriei a determinat compania de televiziune HBO să faca o ecranizare pentru micile ecrane, numită Game of Thrones. Episodul pilot a fost produs în anul 2009, iar promisiunea pentru o serie de 9 episoade a fost luat în martie 2010. Pe baza povestilor s-au dezvoltat table de joc si RPG-uri, precum si culegeri de ilustratii bazate pe colectie sau inspirate de ea.

Compania franceză de jocuri video Cyanide a anuntat că a semnat un parteneriat cu Martin pentru realizarea unei adaptări a cărtii sub forma unui joc video, intitulată A Game of Thrones: Genesis.

2 thoughts on “Despre seria Cantec de gheata si foc

  1. Pingback: Cadrul actiunii in Cantec de gheata si foc | Cantec de Gheata si Foc

  2. Pingback: Rezumatul seriei Cantec de gheata si foc | Cantec de Gheata si Foc

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s