Istoricul seriei Cantec de gheata si foc

Martin este pasionat de cavaleri si de istoria medievală, dar primele sale carti si nuvele se încadrau mai mult în genul SF; chiar si asa, el a scris si câteva nuvele fantastice, precum The Ice Dragon.

La mijlocul anilor 1980, Martin a muncit în principal pentru Hollywood, ca scriitor si producător al seriilor Zona crespusculară si Frumoasa si bestia. După sfarsitul serialului Frumoasa si bestia în anul 89, Martin s-a intors la proză si a început munca la cartea Avalon.

În 1991, în timp ce lucra la el, Martin a scris o scenă în care câtiva copii găseau lesul unui lup preistoric al cărui gât fusese străpuns de un corn de cerb. Lupul străvechi avea câtiva pui, pe care copiii i-au luat ca să îi crească. Mintea lui Martin a dus povestea mai departe, transformând-o într-o fantezie epică pe care a gandit-o ca o trilogie formată din 3 cărti: Urzeala tronurilor, Dansul dragonilor si The Winds of Winter. Inainte, Martin nu descoperise prea multă inspiratie în acest gen, dar lecturand trilogia lui Tad Williams Memory, Sorrow, and Thorn s-a hotarat că el poate fi abordat într-o manieră mai matură decât o făcuseră ceilalti autori.

După o pauză în care a produs episodul pilot pentru serialul de televiziune Doorways, Martin a revenit la munca la Urzeala tronurilor în anul 94, finalizand-o în anul ce a urmat, desi ajunsese abia la jumătate din ce îsi propusese initial pentru primul volum. Prin urmare, Martin e extins colectia la patru cărti, iar apoi la 6.

Urzeala tronurilor a fost publicată în 1996. În Marea Britanie, cartea a constituit obiectul unei licitatii puternice, câstigată în cele din urmă de Harper Collins pentru 450.000 L. Publicitatea dinaintea lansării a inclus lansarea nuvelei Sângele dragonului, care avea să câstige în 1997 premiul Hugo pentru “Cea mai bună nuvelă”.

Pentru ca Urzeala tronurilor să încapă într-un singur volum, Martin a scos din ea ultimul sfert, transformându-l în sectiunea introductiva a celei de-a doua cărti, Înclestarea regilor publicată în anul 98. În mai 2005, Martin spunea că manuscrisul Urzelii tronurilor avea 1088 pagini fără anexe, iar Înclestarea regilor ajungea la 1184 pagini.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s