Istoricul seriei Cantec de gheata si foc

Martin este pasionat de cavaleri si de istoria medievală, dar primele sale carti si nuvele se încadrau mai mult în genul SF; chiar si asa, el a scris si câteva nuvele fantastice, precum The Ice Dragon.

La mijlocul anilor 1980, Martin a muncit în principal pentru Hollywood, ca scriitor si producător al seriilor Zona crespusculară si Frumoasa si bestia. După sfarsitul serialului Frumoasa si bestia în anul 89, Martin s-a intors la proză si a început munca la cartea Avalon.

În 1991, în timp ce lucra la el, Martin a scris o scenă în care câtiva copii găseau lesul unui lup preistoric al cărui gât fusese străpuns de un corn de cerb. Lupul străvechi avea câtiva pui, pe care copiii i-au luat ca să îi crească. Mintea lui Martin a dus povestea mai departe, transformând-o într-o fantezie epică pe care a gandit-o ca o trilogie formată din 3 cărti: Urzeala tronurilor, Dansul dragonilor si The Winds of Winter. Inainte, Martin nu descoperise prea multă inspiratie în acest gen, dar lecturand trilogia lui Tad Williams Memory, Sorrow, and Thorn s-a hotarat că el poate fi abordat într-o manieră mai matură decât o făcuseră ceilalti autori.

După o pauză în care a produs episodul pilot pentru serialul de televiziune Doorways, Martin a revenit la munca la Urzeala tronurilor în anul 94, finalizand-o în anul ce a urmat, desi ajunsese abia la jumătate din ce îsi propusese initial pentru primul volum. Prin urmare, Martin e extins colectia la patru cărti, iar apoi la 6.

Urzeala tronurilor a fost publicată în 1996. În Marea Britanie, cartea a constituit obiectul unei licitatii puternice, câstigată în cele din urmă de Harper Collins pentru 450.000 L. Publicitatea dinaintea lansării a inclus lansarea nuvelei Sângele dragonului, care avea să câstige în 1997 premiul Hugo pentru “Cea mai bună nuvelă”.

Pentru ca Urzeala tronurilor să încapă într-un singur volum, Martin a scos din ea ultimul sfert, transformându-l în sectiunea introductiva a celei de-a doua cărti, Înclestarea regilor publicată în anul 98. În mai 2005, Martin spunea că manuscrisul Urzelii tronurilor avea 1088 pagini fără anexe, iar Înclestarea regilor ajungea la 1184 pagini.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s